נאס"א: בעבר הרחוק התאים מאדים לקיום חיים

כנראה הדבר הקרוב ביותר לחיים שהתקיים על מאדים במיליוני השנים האחרונות. Curiosity והסלע ממנו קדחה את הדגימה
אחת השאלות העתיקות בעולם, "האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ", מנחה את רוב משימותיה של סוכנות החלל האמריקאית, נאס"א. אחת הפעולות המושפעות ביותר משאלה זו היא הגשושית המפורסמת Curiosity, שנשלחה לכוכב השכן לפני כשנה וחצי ונחתה עליו בקיץ האחרון. אתמול, אחרי שבעה חודשים על מאדים, הציגה נאס"א ממצאים לפיהם ייתכן שבעבר הרחוק אכן התקיימו בכוכב חיים.
לפי הדיווח של נאס"א, בדגימת משקעים שקדחה המעבדה הרובוטית שלה סמוך למה שהיה פעם קרקעית נהר על הכוכב האדום, נמצאו שרידי גופרית, חנקן, מימן, חמצן, זרחן ופחם – כמה מהמינרלים ההכרחיים לקיום חיים מיקרוביים. בנוסף, משקעים נוספים, ובראשם קלציום סולפט, מצביעים על כך שהסביבה היתה חומצית פחות מסביבות לחות אחרות על מאדים, כגון זו שנמצאה סמוך יותר למקום נחיתת הגשושית במכתש גייל. גם רמת המליחות של המים והקרקע במקום, כפי שניתחה נאס"א לפי המשקעים מהסלע המורכב גרגירי בוץ שהתייבשו, היתה נמוכה יחסית.
עם חשיפת הממצאים אמר מייקל מאייר, המדען הראשי של פרויקט חקר המאדים בנאס"א: "שאלה בסיסית (עליה אנו מנסים לענות) במשימה זו היא האם יכולה היתה להתקיים במאדים סביבה תומכת-מחיה. לפי מה שידוע לנו עתה, התשובה היא כן".
ג'ון גרוצינגר, אחד מהמדענים העובדים על פרויקט המעבדה הרובוטית במכון הטכנולוגי של קליפורניה (CalTech), הוסיף כי "הצלחנו לאפיין 'מאדים אפור', עתיק מאוד אך חדש עבורנו, בו התקיימו בעבר תנאים נאותים לחיים. כצוות אנו מרגישים כי מחכות לנו עוד תגליות רבות ומסעירות בחודשים ובשנים הקרובים".
נציין רק כי כאשר נאס"א מדברת על חיים על מאדים מדובר בצורות חיים בסיסיות למדי המקבילות לאלו שהיו קיימות לפי המדע גם על כדור הארץ באותה תקופה, לפני מיליוני שנים. כיום, הדבר החי ביותר על שטח הפנים של מארס הוא ככל הנראה השגריר הרובוטי מהכוכב הכחול, המשגר לטוויטר ולפייסבוק סטטוסים שנונים ותמונות מונפשות בקצב שלעומתו קצב התקדמות משימתו בחלל נראה בעצמו כאורך חיים של גלקסיה או שתיים.